Los Corros (Cangas del Narcea)



Textos:
-La fabada.
-Duru de pelar.
-Males entendederes.

Dibujo de María Josefa Canellada. Libro Folklore de Asturias.

La Fabada


José Pla {De gastronomía asturiana}- Hablando de estas cosas yo tengo tendencia a creer en lo que digan los asturianos , porque según muchos testimonios son personas que se mueven, de aspecto serio, muy comprensivos pero poco dados al ahorro, es decir, que les gusta mucho comer, beber y en general gastar.- Son poco inversionistas por decirlo claro . Pues bien: estos testimonios afirman que la fabada de la señora Modesta es de las mejores que existen en la historia de este plato regional. - Se trata de un guiso de cazuela, formado como base por judías blancas gordas, sin ser de las más gordas- porque en esta península hay judías fenomales,- Son las que aquí se llaman de mayo. No ponen los pies de cerdo, sino literalmente los brazos. - Es un plato que de entrada es agradable, que se come con ardorosidad, pero que a medida que se va comiendo la boca se va empedrando de una mineralidad invasora, de unas piedras insensibles y que tienen poca gracia. El plato es fuerte, voluminoso y en definitiva ofensivo- se entiende en el buen sentido de la palabra. ...En Asturias hay una bebida muy generalizada:  es la sidra, el líquido puramente local de proyección difícil fuera del país, porque la sidra es objetivamente hablando insignificante . Es un líquido que dulcea, sin cuerpo, desfibrado, folklórico, y "puppy".... De Asturias Vista por los Viajeros siglos XV al XX.-









Incluído en el Parque Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias.- Es un área de montaña delimitado al Norte por el Alto del Roguero; al oeste por la Sierra de la Zarza, al Sur por las estribaciones orientales de la Sierra de Caniellas y la divisoria de aguas de Asturias y León ; y al Oeste el río Naviego.-










¡Duru de pelar! 
Co´l embeligru forráu por dos llebres estofáes y amecides al asáu d´un robezu bien criyáu mas tres o cuatro empanáes.... Co´l reñón que vota fuegu, pos, el probe non da abastu pa ensugar aquil trasiegu de zapica tras tariegu, sin arreparu nel gastu... Refalfiando como brutos; dando tóos la parpayuela, y afogando entre sollutos l´españido de los rutos que fúmia la menazuela, Tan nel chigre el "Cirugüeyu" Remiciu, Pachín y Lariu, treminando c´un pelleyu, pa char fuera ´l añu vieyu como manda, l Dotrinariu. Falucanon de mil coses: De los gochos, los tenrales , les vaques escrefuloses, les muyeres llicencioses y.... otros munchos animales. .. N´isto, terciose el falar de xente juerte y bragada d´isa qu´hebia antes la mar y non se ye pa afatar agora ´n tó ´la rodiada: Ansina el Mozón de Sales, Xuanón de Cabañaquinta, Pepón de Grau, Lin de Rales, El Galleru y utru tales de los que non queda pinta. Dentóncenes, diz Pachín: - Güeno, sin sortir de angañu, nin del ñosu requesín, tenemos equí un vecín que ye de munchu redañu!.... - ¿Quián? - entruguen los demás. - ¡Cordia! Manín el Raposu ¿Non os alcordiáis, quiciás, que non fa munchu´n´Arbás desmigayó él solo un osu? ¿Non te alcuerdes tu, Remiciu? - ¡ Home, claru! ¿Cómo non? Foi candu´l fíu de Patriciu qu´allegaba del serviciu fuxó co la del "Rucón" Y´illi como ser ye bracu: Mira que candu nel tren quixénon dai el atracu!.... ¿Y candu pasó ´l tabacu de contrabandu, tamién! - Pos de neñu de condergáu, yera más juerte entovía ... ¡Home, taba desauciáu, c´un sarapicu engafáu de cangrena y polmonía... Cinco mélicos trixénon pa velu con tal motivu. Pos, per munchu que i diénon... nada,... escapóseyos vivu!!!.... Cuentiquinos del escañu melecina casera . Antonio García Oliveros.- 





Males entendederes
Diba ´l sol ya bien p´abaxu sin qu´entavía  ´tapeciera; ya dexaben los paisanos les llabores de la tierra, axuntándose na ería pa falar de la coliecha, y de pasu matá ´l tiempu fasta ´l hora de la cena. Soña ´l toque de la tardi na campana de la ilesia, qu´el molacín ya pesllaba terminada la ñuvena... y espatuxen pa llegase endenantes qu´escureza al capa, pitos y pites que son xentes de concéncia. Esñalaben los ñerbatos pa guardase n´arboleda... y non queden po los eros más que "páxaros de cuenta". Xustamente candu Tista dispertaba de la siesta, espurriendo bien los brazos per derriba ´la cabeza, avociando ´te berrides y esmayau po la zapera. Llevantosi muy dispaciu, qu´aforfugase no i preba, abaxó pa la cocina y dixoi  a la costiella: ¿Qué vas dame pa la nochi? ¿ya punxisti la menestra?¿Comu tan aquí ´ntavia los rapazos y la güela?... Mira... voy catar un pocu pa que me desentomeza, mentantu l´arroz ablandia y dispaches la reciella... Aplasmóse toda "Xina" de qu´el home tal dixera y quedóse arramellada como quien topa la güestia, lo que non yera pa menos, pos des que casó  con ella e ´na vida fizo nada nin pa casa nin pa juera... ¡Qué diba ´catar, mos dixo... vamos que ye cosa seria! ¿Qué mosca lu picaría pa qu´asín de prontu i veña la afición por el trabayu, y pa más ista queriencia... si por non dir a la cuadra non sab´onde ta la puerta!?... Tal pensaba "La Xinara" n´alta voz, sin dase cuenta, cand´oyéndola ´l rapazu que tinía más a la vera, espantói lluego les dudes aprestando ´sta rempuesta: ¡ Entós, má ¿tu qué cuntaste? ¡me paéz que non tas güena!¡ Cuidarás que va ´l establu pa trayenos llechi fresca!.... ¡Non foi el catá ´les vaques, foi catá la sidre nueva!!-Cuentiquinos del escañu melecina casera. Antonio García Olivares.



























































































































































































































Los Corros


Bar en Trascastro
Los Corros




Pepe el de los Corros
Los Corros














La Mastina Chenoa
Los Corros





En los Corros con Pepe el de los Corros , Tiene 80 años, es el único habitante de su pueblo desde hace 27 años, vive solo con sus perritas Chuli y la mastina Chenoa 











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