Los Corros (Cangas del Narcea)
Textos:
-La fabada.
-Duru de pelar.
-Males entendederes.
Dibujo de María Josefa Canellada. Libro Folklore de Asturias. |
La Fabada
José Pla {De gastronomía asturiana}- Hablando de estas cosas yo tengo tendencia a creer en lo que digan los asturianos , porque según muchos testimonios son personas que se mueven, de aspecto serio, muy comprensivos pero poco dados al ahorro, es decir, que les gusta mucho comer, beber y en general gastar.- Son poco inversionistas por decirlo claro . Pues bien: estos testimonios afirman que la fabada de la señora Modesta es de las mejores que existen en la historia de este plato regional. - Se trata de un guiso de cazuela, formado como base por judías blancas gordas, sin ser de las más gordas- porque en esta península hay judías fenomales,- Son las que aquí se llaman de mayo. No ponen los pies de cerdo, sino literalmente los brazos. - Es un plato que de entrada es agradable, que se come con ardorosidad, pero que a medida que se va comiendo la boca se va empedrando de una mineralidad invasora, de unas piedras insensibles y que tienen poca gracia. El plato es fuerte, voluminoso y en definitiva ofensivo- se entiende en el buen sentido de la palabra. ...En Asturias hay una bebida muy generalizada: es la sidra, el líquido puramente local de proyección difícil fuera del país, porque la sidra es objetivamente hablando insignificante . Es un líquido que dulcea, sin cuerpo, desfibrado, folklórico, y "puppy".... De Asturias Vista por los Viajeros siglos XV al XX.-
Incluído en el Parque Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias.- Es un área de montaña delimitado al Norte por el Alto del Roguero; al oeste por la Sierra de la Zarza, al Sur por las estribaciones orientales de la Sierra de Caniellas y la divisoria de aguas de Asturias y León ; y al Oeste el río Naviego.-
¡Duru de pelar!
Co´l embeligru forráu por dos llebres estofáes y amecides al asáu d´un robezu bien criyáu mas tres o cuatro empanáes.... Co´l reñón que vota fuegu, pos, el probe non da abastu pa ensugar aquil trasiegu de zapica tras tariegu, sin arreparu nel gastu... Refalfiando como brutos; dando tóos la parpayuela, y afogando entre sollutos l´españido de los rutos que fúmia la menazuela, Tan nel chigre el "Cirugüeyu" Remiciu, Pachín y Lariu, treminando c´un pelleyu, pa char fuera ´l añu vieyu como manda, l Dotrinariu. Falucanon de mil coses: De los gochos, los tenrales , les vaques escrefuloses, les muyeres llicencioses y.... otros munchos animales. .. N´isto, terciose el falar de xente juerte y bragada d´isa qu´hebia antes la mar y non se ye pa afatar agora ´n tó ´la rodiada: Ansina el Mozón de Sales, Xuanón de Cabañaquinta, Pepón de Grau, Lin de Rales, El Galleru y utru tales de los que non queda pinta. Dentóncenes, diz Pachín: - Güeno, sin sortir de angañu, nin del ñosu requesín, tenemos equí un vecín que ye de munchu redañu!.... - ¿Quián? - entruguen los demás. - ¡Cordia! Manín el Raposu ¿Non os alcordiáis, quiciás, que non fa munchu´n´Arbás desmigayó él solo un osu? ¿Non te alcuerdes tu, Remiciu? - ¡ Home, claru! ¿Cómo non? Foi candu´l fíu de Patriciu qu´allegaba del serviciu fuxó co la del "Rucón" Y´illi como ser ye bracu: Mira que candu nel tren quixénon dai el atracu!.... ¿Y candu pasó ´l tabacu de contrabandu, tamién! - Pos de neñu de condergáu, yera más juerte entovía ... ¡Home, taba desauciáu, c´un sarapicu engafáu de cangrena y polmonía... Cinco mélicos trixénon pa velu con tal motivu. Pos, per munchu que i diénon... nada,... escapóseyos vivu!!!.... Cuentiquinos del escañu melecina casera . Antonio García Oliveros.-
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Males entendederes
Diba ´l sol ya bien p´abaxu sin qu´entavía ´tapeciera; ya dexaben los paisanos les llabores de la tierra, axuntándose na ería pa falar de la coliecha, y de pasu matá ´l tiempu fasta ´l hora de la cena. Soña ´l toque de la tardi na campana de la ilesia, qu´el molacín ya pesllaba terminada la ñuvena... y espatuxen pa llegase endenantes qu´escureza al capa, pitos y pites que son xentes de concéncia. Esñalaben los ñerbatos pa guardase n´arboleda... y non queden po los eros más que "páxaros de cuenta". Xustamente candu Tista dispertaba de la siesta, espurriendo bien los brazos per derriba ´la cabeza, avociando ´te berrides y esmayau po la zapera. Llevantosi muy dispaciu, qu´aforfugase no i preba, abaxó pa la cocina y dixoi a la costiella: ¿Qué vas dame pa la nochi? ¿ya punxisti la menestra?¿Comu tan aquí ´ntavia los rapazos y la güela?... Mira... voy catar un pocu pa que me desentomeza, mentantu l´arroz ablandia y dispaches la reciella... Aplasmóse toda "Xina" de qu´el home tal dixera y quedóse arramellada como quien topa la güestia, lo que non yera pa menos, pos des que casó con ella e ´na vida fizo nada nin pa casa nin pa juera... ¡Qué diba ´catar, mos dixo... vamos que ye cosa seria! ¿Qué mosca lu picaría pa qu´asín de prontu i veña la afición por el trabayu, y pa más ista queriencia... si por non dir a la cuadra non sab´onde ta la puerta!?... Tal pensaba "La Xinara" n´alta voz, sin dase cuenta, cand´oyéndola ´l rapazu que tinía más a la vera, espantói lluego les dudes aprestando ´sta rempuesta: ¡ Entós, má ¿tu qué cuntaste? ¡me paéz que non tas güena!¡ Cuidarás que va ´l establu pa trayenos llechi fresca!.... ¡Non foi el catá ´les vaques, foi catá la sidre nueva!!-Cuentiquinos del escañu melecina casera. Antonio García Olivares.
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En los Corros con Pepe el de los Corros , Tiene 80 años, es el único habitante de su pueblo desde hace 27 años, vive solo con sus perritas Chuli y la mastina Chenoa
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